De Behandeling

In vier stappen leggen wij onze werkwijze uit. Deze geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Op elk moment in het traject bestaat de mogelijkheid voor het stellen van vragen.

Stap 1: Kennismaking

De kennismaking is een oriëntatiegesprek, waarin je kan kiezen om eventueel volgende stappen te nemen. Tijdens dit eerste consult worden jouw gebit en gezicht klinisch beoordeeld. Ook kun jij je wensen aangeven en vragen stellen. Een verwijsbrief is hierbij niet noodzakelijk.

De orthodontist kan inschatten of een behandeling wenselijk is en wat het beste moment is om deze te starten. De orthodontist maakt altijd onderscheid tussen functie en esthetiek. Ook worden de globale kosten besproken. Zo heb je alle informatie om een keuze te maken voor een behandeling.

Stap 2: Onderzoek

Als een behandeling wenselijk blijkt, worden er gewone foto’s van het gezicht en het gebit gemaakt, röntgenfoto’s om de stand van tanden, kiezen en kaken goed te kunnen beoordelen en modellen van het gebit middels een digitale scan.

Op basis van deze gegevens kan de orthodontist een behandelplan maken en deze samen met jou bespreken. Ook de definitieve kosten van de beugel komen hierbij aan bod.

Stap 3: De behandeling

Elke behandeling begint met het plaatsen van een beugel. Wat voor beugel dit is, ligt geheel aan jouw persoonlijke behandelplan. Soms begin je met een uitneembare beugel om de kaakstand te corrigeren en daarna volgt een slotjesbeugel om de tandstand te verbeteren.

Deze blijft gemiddeld twee jaar zitten en elke maand heb je een afspraak ter controle. Er wordt veel aandacht besteed aan het goed onderhouden van de tanden en kiezen en aan het goed volgen van de instructies door de orthodontist.

Stap 4: De beugel wordt verwijderd

Als de tanden helemaal correct staan, wordt de beugel verwijderd. Achter jouw tanden krijg je nu een draadje (ook wel ‘spalk’ genoemd) dat ervoor zorgt dat de tanden op de juiste plek blijven staan.

Soms draag je daarbij in het begin een nachtbeugel. Zo zorg je ervoor dat de kiezen weer goed vastgroeien op de juiste plek. De volgende controles zijn na een maand, drie maanden, zes maanden en een jaar later.